top of page

Kiube, Eindhoven

Kiube-Cyclotron

project

 

 

 

 

status

client

300 m2

Laboratorium

Eindhoven, NL

2022

Pitch

Acceleration Technologies BV, TU Eindhoven

Ons is gevraagd een visie te ontwikkelen op een nieuw gebouw voor een KIUBE-300 cyclotron met bijbehorend programma op de campus van de TU Eindhoven. Een cyclotron is een circulaire deeltjesversneller dat Acctec BV exploiteert voor de productie van radionucliden ten behoeve van diagnostiek in ziekenhuizen.

 

Typologisch gezien oriënteren we ons voor de KIUBE op een vijftal kleinere gebouwen op de campus uit de eerste twee bouwfases. Het masterplan van de TU/e hecht namelijk veel waarde aan de architectuur van deze eerste twee bouwfases. Het gaat enerzijds om laboratoriumgebouwen die vanwege bijvoorbeeld ontploffingsgevaar of stralingsgevaar met gesloten gevelvlakken vormgegeven zijn. Anderzijds gaat het om entreegebouwen met als oorspronkelijk toegevoegd programma collegezalen, die net zoals de laboratoriumgebouwen op de voor de campus karakteristieke wijze met gesloten bakstenen of betonnen gevelpanelen zijn vormgegeven.

Het nieuwe gebouw is een combinatie van beide gebouwtypes: het huisvest het technische programma van de KIUBE maar is tegelijkertijd ook een entreepaviljoen voor het naastgelegen Cyclotron-B waarmee het verbonden wordt.

 

Onze visie voorziet in een samengestelde gebouwvolumetrie: een tweelaags paviljoen dat ca. twee meter wordt los gehouden van het bestaande gebouw Cyclotron-B, en een drielaags verbindingsvolume met o.a. een trappenhuis, transportlift en verbindingsgang die naadloos aansluit op de interne verkeersstructuur van het bestaande gebouw. 

Het startpunt voor het bepalen van de volumetrie van het nieuwe gebouw is de maat van de cyclotron-bunker zelf. Het tweelaagse paviljoen is een vierkant waar de bunker precies vier keer in past.

 

Er is gekozen voor een abstracte architectuur in betonnen gevelpanelen, analoog aan het de architectuur van het oorspronkelijke gebouwensemble op deze locatie. Gevelopeningen worden als abstracte vlakken ingezet. Het cyclotron zelf tekent zich in de entreegevel af als een gesloten kubus. Nuanceverschillen tussen de gevelvlakken, vloerbanden, en de bunker kunnen worden gemaakt door verschillende texturen in het antraciet gekleurde beton.

bottom of page